En dag i Rom

En dag i Rom

Rom är en fantastisk stad rik på kultur. Här finns massor att se och det kan vara svårt att sålla bland alla möjligheter och alternativ. Men här kommer några alternativ både för de som vill se så mycket som möjligt och för de som helst fördjupar sig under en guidad vandring.

Guidade vandringar

Roms fascistiska historia

För turister intresserade av historia och politik så passar denna vandring perfekt. Det är långt ifrån lättsam och underhållande, men det är onekligen en intressant och lärorik vandring. Esposizione Universale di Rom, eller EUR, är en stadsdel som byggdes inför en tänkt världsutställning 1942. Byggandet skedde på beställning av Benito Mussolini som såg framför sig en plats som skulle ge uttryck för de ideal som regimen stod för.

Traveste and Ghetto di Roma

Även om Rom i stort har antika anor så är Traveste och Ghetto di Roma särskilt anrika. I början var den judiska befolkningen hänvisad till just Traveste men under medeltiden förändrades detta och 1555 upprättades ett officiellt getto, Ghetto di Roma, på platsen av Paulus IV. Den judiska befolkningen i Rom tros vara det äldsta judiska samhället utanför mellanöstern. Traveste är idag ett historisk centrum med medeltida hus längs kullerstensgator med många små butiker och caféer att besöka.

Upplevelser

Kolosseum

Den världsberömda amfiteatern är ett av Roms mest populära sevärdheter, en popularitet som definitivt inte grundas i goda skäl. Med dess läktare för 50 000 åskådare var den hem för de otroligt folkkära gladiatorspelen. Den sista striden ägde rum 435 e.Kr. men Kolosseum står fortfarande kvar trots jordbävningar och andra prövningar.

Peterskyrkan

Kyrkan började byggas 1506 men stod inte färdig förrän 120 år senare. Att det var värt en sådan lång väntan är dock tydligt så fort man ser den. Dess arkitektur och konst gör det till ett mästerverk väl förtjänt sin världsberömdhet. Den magnifika kyrkan är en upplevelse som inte bör missas – från dess stordådiga nav med fantastisk konst och utsmyckning till de vatikanska grottorna under kyrkan där många historiska påvar ligger begravda, inklusive Petrus som var den allra första påven.

Roms katakomber

Under staden finns ett antikt tunnelsystem med underjordiska gravplatser med flertalet katakomber tillägnade påvar och martyrer. Det är en lite annorlunda men även lite spännande upplevelse som kombinerar historia och konst i de magnifika gravarna.

Sixtinska kapellet

Det finns otroligt mycket att se i Vatikanstaten men ett av världens främsta konstnärliga mästerverk kan upplevas här. Kapellets tak målades av självaste Michelangelo och är indelat i nio olika scener från den bibliska Skapelseberättelsen. Det är ett vackert, häpnadsväckande konstverk som är en upplevelse olik någon annan.

Lämna en kommentar