De bästa platserna för hantverksöl i Nederländerna

Under det senaste decenniet har Nederländerna upplevt en betydande boom inom hantverksölsbryggning, vilket har lett till att några fantastiska oberoende bryggerier har skapats. Många av dessa små pay n play casinos har blivit exceptionellt kända i Nederländerna, medan andra till och med har tagit sig in på den internationella bryggscenen.

Brouwerij ’t IJ

Brouwerij ’t IJ ligger under den största väderkvarnen i Amsterdam och märker sina flaskor med bilden av denna ikoniska holländska maskin. Tack vare det utmärkta ölet och det otroliga läget har bryggeriet blivit ett känt namn i Nederländerna och många barer i Amsterdam erbjuder Brouwer ’t IJ öl på fat. Bryggeriet är särskilt känt för sina starkare och mörkare öl, som Natte och Zatte. Bryggeriet öppnade 1985 och erbjuder ett brett utbud av husöl samt säsongsbetonade och småskaliga öl. Du kan ta en rundtur i bryggeriet, besöka baren och, en solig dag, njuta av en hantverksöl på ängen runt kvarnen.

Jopen

Ännu ett stadsbryggeri som också fungerar som ett attraktionscentrum. Jopen grundades 1992 efter att en grupp invånare i Haarlem beslutade att starta ett bryggeri som skulle återskapa de historiska bryggrecepten från deras hemstad. För att göra detta använde de sig av gamla recept som de lånat från stadsarkivet i Haarlem och började tillämpa sin forskning. I dag är Jopen ett fullskaligt företag med huvudkontor i en kyrka i utkanten av Harlems medeltida centrum, där teamet fortsätter att producera utmärkta importerade och holländska öl. Under 2019 genomgick bryggeriet en stor utbyggnad, med ett växthus på andra våningen och en rundad uteplats till den enorma anläggningen. Den rymliga terrassen erbjuder fantastisk utsikt över skyline och ännu mer utrymme för att dricka lokalt bryggd öl.

Uiltje Brewing Company

Med tanke på att Jopen är en stor konkurrent till Uiltje Brewing Company är det anmärkningsvärt att detta lilla bryggeri har lyckats inta en unik position på Harlems hantverksölmarknad. Företaget lanserades 2012 och har sedan dess skapat flera olika linjer av läckra originella ölsorter, alla med en gullig tecknad uggla. Verksamheten fortsätter att växa och Uiltje Breweing Company öppnade nyligen en ny bar i Haarlem.  Bryggeriet, som är mest känt för sin mjuka Harpoon IPA, fortsätter nu att förnya sig på sitt huvudkontor.

Texelse Bierbrouwerij

Som namnet antyder ligger detta bryggeri på den nordliga holländska ön Texel och använder lokala ingredienser, färskt vatten och hantverk för att producera utsökta öl. Dess säsongssortiment är alltid utmärkt och omfattar holländska klassiker som Dark Bock eller Fruity Whitbier, samt specialöl som Eyerlander, ett mjukt bärnstensfärgat öl som fått sitt namn efter Texels norra kust.

Oersoep Brouwerij

Liksom många hantverksbryggare började Oersoep Brouwerij-teamet brygga öl hemma och efter att ha smakat sina första skapelser insåg de snabbt potentialen i sitt lilla företag. I takt med att företaget växte flyttade Oersoep Brouwerij produktionen till ett gammalt honungsbryggeri i Nijmegen. Förutom konventionell lageröl har bryggeriet också experimenterat med sina drycker och arbetar för närvarande med en sats som innehåller Brettanomyces-jäst, en oförutsägbar substans som ger öl en rik, okonventionell smak. Även om vissa globala händelser har skapat en ganska otrevlig utsikt för bryggeriet har denna mysiga plats nyligen blivit en av de bästa sommarställena, med ett brett utbud av uppfriskande öl, inklusive malt stouts och smakfulla pale ales.

Ödipusbryggning

De fyra grundarna av Oedipus Brewing började sälja sina öl på konst- och musikfestivaler 2010. Oedipus har nu ett bryggeri och en taproom i Amsterdam-Nord där ölprovningar och ölluncher med en blandning av gammalt och nytt skapar en historisk atmosfär med en touch av innovation. Där kan du också njuta av livemusik. Oedipus är välkänt i norra Holland för sina okonventionella, originella öl och sin djärva inställning till bryggning. Det rymliga, träbeklädda brasseriet ligger en halvtimme från stadens centrum och erbjuder en lågmäld atmosfär för både lojala lokalbor och ölturister.

Brouwerij de Molen

Rotterdam är snabbt på väg att bli den bästa platsen i Nederländerna för att prova de bästa sidorna av det nederländska köket. Under de senaste åren har flera innovativa kulinariska projekt byggts upp i staden, bland annat den enorma, moderna marknaden och Fenix Food Factory. Bryggeriets öl förkroppsligar samtidigt Rotterdams unika charm och ger en modern twist till klassiska stout- och lagerrecept.

Lämna en kommentar