De 9 bästa sakerna att göra i Bergen

De 9 bästa sakerna att göra i Bergen

Norges andra stad har mycket att erbjuda den nyfikna resenären, från gastronomi i världsklass till mysiga kaféer, historiska sevärdheter till coola konstmuseer.
Oavsett om du besöker staden med vänner, din andra hälft eller som familj med småbarn är Bergen fullspäckad med spännande sevärdheter och utgör en utmärkt utgångspunkt för att utforska Norges naturattraktioner på sydvästkusten.

Ta reda på vad som definitivt bör finnas med på din Bergen bucket list med våra bästa tips på saker att se och göra när du besöker denna bildsköna plats.

Strosa runt på det färgstarka Bryggen

Bergens gamla hanseatiska kaj är något som finns på vykort. På detta världsarvsområde från Unesco finns de allra första byggnaderna i Bergen, och det har varit en viktig del av staden i hundratals år.

Hansan etablerade sitt kontor där på 1100-talet och fick gradvis äganderätt till Bryggen och kontrollerade handeln med stockfisk. Trots att Bryggens pittoreska träbyggnader har härjats av flera bränder under århundradena har de byggts upp igen så att de ser ut som de gjorde efter den stora branden 1702, till och med med med samma strukturplan och byggteknik.

Numera rymmer de smala gränderna som ligger mellan de smala, ikoniska byggnaderna en dold värld av textil- och hantverksbutiker, konstnärsgallerier och juvelerarverkstäder som är redo att utforskas.

Besök Hansamuseet

Om du vill få en bättre uppfattning om hur livet var på Bryggen när det var en av Europas viktigaste handelsknutpunkter är ett besök på Hansamuseet ett måste.

Du får veta hur gillet av tyska handelshandlare levde sitt liv i ogift celibat så länge de stannade i området, och du får veta mer om den stora branden 1702.

Tips: Bergen är känt för sin överdrivna årliga nederbörd, så om du befinner dig i staden under en av årets 239 dagar med regn är ett museibesök eller två den bästa planen. Ta en titt på våra andra tips på vad du kan göra i Bergen under en regnig dag.

Lär känna Grieg på Troldhaugen

Ett annat museum som du inte får missa när du besöker Bergen är Troldhaugen, även känt som Grieg-museet. Det är här som den norske kompositören Edvard Grieg tillbringade de sista 22 åren av sitt liv tillsammans med sin fru Nina. Deras vackra hem är nu ett museum som innehåller skatter som Griegs Steinway-piano.

I trädgården kan du se Griegs kompositörsstuga, hans grav och en konsertsal som praktiskt taget är kamouflerad för dem som korsar den närliggande gångbron med ett imponerande grästak.

Åk med Fløibanen linbana upp på berget Fløyen.

Bergen är omgiven av sju berg och en av de bästa sakerna att göra, särskilt en vacker dag, är att åka upp till berget Fløyen med Fløibanen linbana.

Mount Fløyen ligger cirka 320 meter över havet och ger en spektakulär utsikt över Bergen och de närliggande fjordarna. På toppen finns det gott om fantastiska vandringsleder, med nivåer från lätt till erfaren, plus naturstigar för dem som besöker Bergen med barn.

De små kan också leka i den närliggande Trollskogen och på naturlekplatsen, som är komplett med en zipline.

Tips: När du kommer tillbaka ner till bergbanans markstation kan du ta en paus på Lille Kaffekompaniet. Detta är Bergens äldsta kafé och ligger bekvämt beläget på en pittoresk sidogata strax bakom utgången från Fløibanen.

Ta en vandring på berget Ulriken

Om du är mer av en erfaren vandrare är leden från Fløyen till Mount Ulriken, Bergens högsta berg, ett bra alternativ. Vandringen tar cirka 4-6 timmar och sträcker sig över huvudsakligen platt, öppen terräng med några otroliga vyer.

Du kan också välja att vandra upp på själva berget Ulriken eller ta linbanan Ulriksbanen till toppen (återöppnar sommaren 2021).

Smaka på Bergens historia på fiskmarknaden

En av de mest populära attraktionerna i Bergens centrum är fiskmarknaden. Dess charmiga läge precis vid fjorden, i kombination med dess historia som går tillbaka till 1200-talet, plus dess extraordinära utbud av produkter från färsk fisk till lokal gårdsmat, blommor och växter, gör den till en av Norges mest besökta utomhusmarknader.

Marknaden låg tidigare precis intill Bryggen och har alltid varit en viktig handelsplats i Bergen. Till och med fiskare som bodde utanför staden rodde in på fiskmarknaden för att sälja dagens fångst innan de återvände hem.

I dag är fiskmarknaden en utmärkt plats att insupa den livliga atmosfären i hjärtat av Bergen och smaka på lokala delikatesser från något av de många stånden eller restaurangerna.

Res tillbaka i tiden på det gamla Bergen-museet

Det öppna Old Bergen Museum, eller Gamle Bergen Museum, ger dig en smak av hur livet var på 1700-, 1800- och tidigt 1900-tal i Bergen, och är ett utmärkt ställe att kolla in när du besöker Bergen med barn.

Den rekonstruerade staden består av 55 trähus, och när du vandrar genom gatorna kan du träffa herrar och tjänare från förr, kika in i fönster, gå in i utställningar och delta i teaterföreställningar.

Se fantastisk konst på KODE-museerna

Bergen är hemvist för några av Norges mest kända konstgallerier. KODE består av fyra byggnader runt om i stadens centrum som alla erbjuder något annorlunda.

Du kan bland annat se mästerverk av Edvard Munch, Nikolai Astrup och Pablo Picasso och besöka den unika utställningen ”Silverskatten”.

Tips: Köp ett Bergen-kort med GetYourGuide så sparar du pengar på din biljett till KODE-museerna och andra attraktioner i Bergen och tjänar dessutom CashPoints.

Utforska fästningen Bergenhus

Berghenhus fästning ligger mitt i stadens centrum och är en av Norges äldsta och bäst bevarade befästningar, som har en militär historia som går tillbaka till början av 1500-talet. Den har utsatts för många attacker under århundradena och under andra världskriget använde den tyska ockupationsmakten den som sitt västra högkvarter.

I dag är Bergenhus fästning den dagliga arbetsplatsen för över 200 militära och civila personer. De flesta av områdena är dock öppna för allmänheten (gratis) och det hålls ofta festivaler och konserter här.

Historieintresserade kan också njuta av Bergenhus fästningsmuseum med sitt utbud av intressanta utställningar, varav många fokuserar på det norska motståndet under andra världskriget.

Lämna en kommentar