De 3 bästa varma källorna på Island! 

Island är känd för sina varma källor, inte minst den populära Blue lagoon med sin varma temperatur och goda spamöjligheter. Vart hittar du de bästa varma källorna på Island, och vad gör att de sticker ut från andra? Vi listar våra topp 3 varma källor på Island du inte bör missa när du besöker landet! 

Vad är varma källor? 

Varma källor kallas de termalkällor som har en vattentemperatur som är högre än 37 grader. Varma källor uppstår när varmt vatten kommer upp ur jorden som ofta är uppvärmd av en vulkanisk aktivitet. Island ligger på en av jordens geologiskt mest aktiva platser, vilket ger möjligheten till både vattenfall och varma källor.  

Vattnet på Island är geotermiskt vilket innebär att vattnet från marken är uppvärmd och det är samma vatten som folk använder i sina hem. Det ger befolkningen därför varmvatten automatiskt och om man vill ha kallt vatten behöver det kylas ned. Då de varma källorna i landet förekommer naturligt kan du hitta dem på ett flertal olika platser i landet, en del mer lättillgängliga än andra. 

Du kan hitta varma källor i många olika former och storlekar, där du dessutom kan välja mellan lergropar som har bubblande vatten, heta fumaroler och gejsrar. Förutom varma källor finns det ett flertal olika badbassänger och spaanläggningar du kan besöka när du är på Island. Det bästa sättet att nå naturliga varma källor är att hyra bil för att ta sig ut till de mer svåråtkomliga källorna.  

Med så många olika varma källor att välja mellan kan det vara svårt att hitta de bästa. Vi har listat våra topp tre bästa varma källor på Island! 

1. Blue lagoon 

Blue lagoon är utan tvekan den mest populära och eftertraktade varma källan i landet. Blue lagoon ligger på Reykjaneshalvön cirka 30 minuters bilresa från Reykjavik och detta gör att det är en lättåtkomlig varm källa på ön som många väljer att besöka.   

Blue lagoon har en jämn temperatur på ca 38-39 grader och har utsetts av National Geographic till ett av världens 25 bästa underverk. Lagunen växer ständigt i storlek och runt om lagunen har du en full spaanläggning, restauranger, en bar i vattnet och dessutom ett hotell.  

Biljetterna till denna varma källa är något begränsad så se till att boka plats i god tid för att försäkra dig en plats. Den enda nackdelen med Blue lagoon är att det är den dyraste varma källan på Island. 

2. GeoSea havsbad 

GeoSea havsbad ligger på norra Island i staden Husavik, har en vacker utsikt över bukten Skjalfandi och är en varm källa med geotermiskt uppvärmt havsvatten. Vattnet här är därför unikt då andra varma källor på Island har källvatten. Vattnet innehåller en hel del salt och läkande mineraler som även det skiljer sig från andra spabad i landet.  

Vattnet pumpas ut genom två stycken borrhål som ger ett konstant flöde genom de olika bassängerna och detta gör att man inte behöver tillsätta några som helst kemikalier. Varma källan har en trevlig utomhusterrass och restaurang där man kan avnjuta god mat och dryck med den varma källan som utsikt. 

3. Mývatns naturbad 

Mývatns naturbad är ett perfekt alternativ till Blue lagoon då den varma källan har samma blå färg som Blue lagoon, men är ett billigare alternativ. Detta spabad ligger på den norra delen av Island och har blivit ett tillhål för många besökare som vill uppleva en varm källa med mindre turister och folk.  

Spanaläggningen har en intilliggande bastu, ett café och en dusch där besökare kan bada bastu innan eller efter badet. Om du har flera dagar på island tillgodo är ett besök på Mývatns naturbad verkligen att rekommendera. Då källan ligger på den norra delen av landet tar det cirka 6 timmar att ta sig dit och ligger därför långt ifrån Reykjavik, men naturen runt omkring är väl värt ett besök. 

Lämna en kommentar