Cypern är värt ett besök i april

Cypern är värt ett besök i april

Ett besök på underbara Cypern i april är perfekt. Månaden är lugn och solen står på himlen de flesta dagar, även om kvällarna fortfarande är lite kalla. I luften kan det vara 22–24 grader och i havet hela 18–21 grader. Ja, det går bra att doppa sig i havet redan i april. Cyperns populäraste semesterorter är Ayia Napa, Fig Tree Bays, Larnaca och Pafos. Om du tänkt hyra en bil för egna upptäcker, tänk då på att det råder vänstertrafik. Just i april är klimatet som bäst på Cypern och passar bra för dig som inte vill resa när det är som varmast.

Pafos eller Paphos

Denna ort ligger vacker vid havet och har ett underbart shoppingstråk att vandra på. Där finns små mysiga kaféer, restauranger, klädes- och smyckebutiker, och även små souvenirbutiker. Du kan lätt smita in på ett kafé, äta en sallad och ta en drink, gärna en Pina Colada som kyler ner dig i värmen. Pafos är att rekommendera i april eftersom klimat och väder är bra då. Pafos ligger på Cyperns sydvästra del, med vild och härlig natur, med Medelhavets intressantaste historia, och ett kluster av trevliga sevärdheter.

Afrodites klippa

Ett par mil öster om Pafos, på öns sydvästra del finner du Afrodites klippa, som enligt många turister är av stort intresse, särskilt för dig som är intresserad av kultur och natur istället för att vistas på en partystrand. Vid Afrodites klippa syns kärlekspar tätt intill varandra och det fotograferas hela tiden, gärna med foto på paren med havet och de vackra klipporna i bakgrunden. Folk har även ristat in sina namn på stenar och med ett hjärta runt. Legenden säger att det var här som kärlekens gudinna, Afrodite, föddes och kom upp till stranden från det skummande havet.

Halloumi

Är en populär ost som kommer från Cypern, den är känd för sin gummikonsistens och salta smak och är numera populär i Sverige och övriga världen. På Cypern äts ofta halloumi som förrätt, i en sallad eller som en sidorätt.

Souvlaki

Denna rätt kommer egentligen från Grekland, men på Cypern har de gjort en egen version, och rätten består av grillade köttbitar på ett spett. Köttet läggs sedan i ett cypriotiskt pitabröd som fylls med tomater, gurka, lök, persilja och kål.

Stränder

I de cypriotiska stränderna hittar du allt från finkornig sand, till spännande klippor. Kusten är otroligt vacker och har ett av det renaste badvattnet i EU. Den populäraste badorten är Ayia Napa och passar dig som tycker om sandstränder.

Vinprovning

Vill du prova viner, brukar vingårdarna i bergen eller kunniga säljare i en vinbutik ordna trevliga vinkvällar. Cypern har producerat vin i cirka 4 000 tillbaka i tiden och i mitten av 1800-talet började den moderna vinindustrin.

Lämna en kommentar