Budget för klassresan

En skolresa är kanske den viktigaste resan vi gör. Första resan utan föräldrarna blir ofta ett minne för livet och då vill man att allt ska bli rätt. Först gäller det resmålet. Med många olika viljor och få tänkbara resdagar är det inte alltid lätt att komma överens om vart man ska åka. Vanligtvis har man lite högre ambitioner än vad ekonomin tillåter. Klassen vill till New York – klasskassan antyder Nyköping.

Då gäller det att tänka kreativt. Ett sätt är att gå till en sajt som denna, för att hitta erbjudandet som ger mest resa för pengarna. Ett annat är att hitta möjligheterna att samla ihop så mycket pengar som möjligt, och där finns flera faktorer att bearbeta.

Den första är tiden. Börjar man planera skolresan på höstterminen i årskurs 7 är det lättare att komma iväg på vårterminen i årskurs 9 än om man börjar fundera halvvägs in i sista läsåret. Den klass som är tidigt ute ökar chansen att hitta rätt resmål. Och till rätt pris! Kanske har kommunen en vänort i ett land lagom långt bort. I så fall kan man kanske inkvartera eleverna i vänortens skola. Okej, att sova på golvet i en gymnastiksal ingår knappast i drömmen, men det blir garanterat billigare än hotell.

Den andra vägen att gå är att titta på inkomsterna. T ex finns mängder av fonder och stiftelser där man kan söka bidrag för sin skolresa. Även där är det bra att vara tidigt ute för det kommer inte gå att kvittera ut ett bidrag i samma stund som man ansöker. Det kan ta lång tid, men kan vara nog så lukrativt om det lyckas.

Sedan återstår såklart det traditionella sättet att skaffa pengar, genom att arbeta. Beroende på elevernas ålder finns det olika hinder för vad man kan och får jobba med, men alltid finns det något. Sälj lotter, jultidningar eller hembakt bröd. Eller fråga kommunen om det finns något man kan göra mot skälig ersättning.

Eller att gå ut på den fria marknaden. Flera företag erbjuder samarbeten för skolklasser. Man kan t ex tjäna pengar till klassresan med DelikatessKungen. Då säljer man deras delikatesser till släkt och vänner eller lokala företag och ju mer man säljer, desto högre blir ersättningen.

Lämna en kommentar