Vad kan man göra på Bornholm?

Denna lilla ö som ligger sydost om Ystad och därmed klart närmre Sverige än Danmark är ändå dansk och har varit så i flera hundra år. Det är en fantastisk plats att resa till för hela familjen och på grund av sin ringa storlek så går det att ta sig runt hela ön på bara några dagar. Antingen så grå det att vandra eller som allt fler gör, cykla runt hela ön.

Vad kan man göra på Bornholm?

Cykla, eller vandra runt

Hela ön är inte mer än 13 mil i omkrets och därför är det för de flesta helt möjligt att vandra eller cykla runt. Det finns fina cykel- och vandringsleder och det är enkelt att hitta platser att bo på. Tänk dock på att Danmark inte har samma generösa allemansrätt som vi har i Sverige och därför kan du inte slå upp dit tält hur du vill. Antingen så får du snällt fråga en bonde som har mark om du får sätta upp ditt tält där eller så får du ta in på camping. Det finns det gott om. Det kan också vara skönt med en camping då du kan duscha och laga mat lättare. I och med att är en ö så är det alltid nära till havet. Stränderna är magnifika och du kan välja att bara ligga på stränderna hela dagen om det är fint väder och endast röra dig för att köpa glass.

Om du ändå vil se något så kan du åka till Rönne. Eller du kommer att komma till Rönne oavsett för det är hit som färjorna från Ystad går. Det absolut lättaste sättet för oss svenskar att oss dit är med dessa färjor som går dagligen från Ystad. Rönne kan sägas vara huvudstaden på Bornholm även om det inte finns någon formell huvudstad, det är den största staden dock där. En del av Rönne bombades och förstördes under andra världskriget och därför är det en stad med många kontraster. Det finns relativt nybyggda hus men även flera hundra år gamla vilket ger en spännande historieskildring. Missa speciellt inte de runda kyrkorna vilket är utmärkande för Rönne och Bornholm

Den kändaste stranden på Bornholm heter Dueodde strand och ligger på sydspetsen. Den rankas kontinuerligt som en av Danmarks bästa stränder. Det finns en liten by som har det vackra namnet Gudhjem, Gudhem på svenska och dit borde ni åka innan ni lämnar Bornholm. Pittoreskt och vackert.

Lämna en kommentar