Det här är Lund

välkommen till Lund

Lund är en charmig skånsk stad som bjuder på många konstraster. Här möter pittoreska kullerstensgator moderna innovationsmiljöer. Längs historiska byggnader ryms trevliga butiker och restauranger som är fulla av liv. Lund har över 40 000 studenter vilket sätter en unik prägel på staden. Med sina mysiga kaféer, vackra arkitektur och många sevärdheter erbjuder Lund något för alla.

Geografi

Lund ligger i sydvästra Skåne i södra Sverige. Staden ingår i storstadsregionen Stor-Malmö och är Sveriges tolfte största tätort med över 92 000 invånare. Hit tar du dig enkelt med tåg, buss eller bil från Malmö. Stadens geografiska läge gör att du enkelt kan utforska andra delar av Skåne. För den som vill åka och bada ligger stranden i Lomma bara 10 kilometer från Lund. Staden är omgiven av många vackra naturområden och har även många parker. Stadsparken är den största parken och här arrangeras även de årliga Valborgsfirandet. Staden upplevs bäst till fots eller på cykel, men det finns även bra bussförbindelser.

Historia

Lund grundades omkring år 990 och är Sveriges näst äldsta stad efter Sigtuna. Stadens långa och spännande historia avspeglas i de många sevärdheterna. Den vackra domkyrkan står ståtligt i parken Lundagård i centrala Lund. Domkyrkan började byggas under tidigt 1100-tal och har sedan dess varit en viktig knytpunkt i staden. Den medeltida stadskärnan och universitetsbyggnaden från 1600-talet är ytterligare bevis på Lunds historiska betydelse.

Arkitektur & Atmosfär

Lund är verkligen kontrasternas stad. Kullerstensgatorna och korsvirkeshusen ger en mycket pittoresk och lummig atmosfär. Här kan du strosa runt, fika eller handla i någon av stadens butiker. Ett stenkast därifrån finns innovativa och moderna byggnader som är ett resultat av den nära anknytningen till universitet. Lunds universitet spelar en viktig roll i utformandet av staden både i form av forskningscentrum och studentliv. Med tiotusentals studenter är Lund en av Sveriges största studentstäder. Studenterna gör att staden ständigt känns levande och ungdomlig. Varje år arrangerar universitetet och studentorganisationerna mängder av aktiviteter.

Intressant fakta om Lund

  • Lund är en mycket cykelvänlig stad. Som besökare går det enkelt att hyra cykel vid någon av de många cykelstationerna runt om i staden.
  • Vart fjärde år arrangeras den berömda Lundakarnevalen av studenterna i Lund. Det är en folklig stadsfest som besöks av cirka 400 000 personer.
  • I stadskärnan finns det en saluhall där du kan köpa färsk fisk, nybryggt kaffe och andra delikatesser.
  • Lunds universitet grundades år 1666 och är det näst äldsta universitetet i Sverige.
  • I stadens botaniska trädgård finns det över 7000 olika sorters växter.
  • Det finns många museum och konstgallerier i Lund, bland annat Skissernas museum, Kulturen och Lunds Konsthall.

I Lund finns det verkligen något för alla!

Bild från Unsplash