5 tips till att kombinera resa med jobb!

Många arbetar idag på distans eller är egenföretagare, vilket innebär att du har hela världen som din arbetsplats. Har du tankarna på att ge dig iväg ut på en längre resa, men vill för den delen inte vara helt ledig från jobbet?  

Det finns flera saker du kan göra för att kombinera resa med jobb på ett mer effektivt sätt och se världen samtidigt som du får en inkomst. Vi listar 5 tips till att kombinera resa med jobb! 

1. Packa lätt  

Om du vill ut på en längre resa och besöka många olika länder samtidigt som du jobbar på distans kan det vara en bra idé att försöka packa så lätt som möjligt. Med exempelvis en backpack ryggsäck kan du förflytta dig från en plats till en annan mycket smidigare än om du reser med vanliga resväskor.  

Det gör det även möjligt för dig att slå upp datorn vart du än befinner dig, eller om du är i transit från ett resmål till ett annat. Att vara effektiv med din tid när du arbetar på distans gör att du både får mer gjort, men även hinner se mer av de platser du besöker.  

2. Res till platser där levnadskostnaden är lägre 

Om du tänkt vara borta längre och uppleva fler platser kan det vara en god idé att kika på resmål där boende, mat och allmänna levnadskostnader är lägre än hemma i Sverige. Genom att räkna ut hur mycket dina fasta kostnader kommer ligga på varje månad så kan du göra en uppskattning kring hur många timmar du behöver arbeta för att ha råd med dina resor.  

Ett tips är även att resa under lågsäsong då boende och andra kostnader oftast är mycket lägre, vilket gör att du kan stanna på en och samma plats under en längre tid. Om levnadskostnaden skiljer sig avsevärt åt från Sverige kanske du heller inte behöver jobba speciellt många timmar per månad för att gå runt och du kan uppleva resmålet djupare. 

3. Jobba från co-working space 

Många städer i världen har startat upp så kallade co-working spaces som är kontorshotell för digitala nomader. För en summa du betalar dygnsvis, veckovis eller månadsvis får du en sittplats, internetuppkoppling, mötesrum och fika. Detta är en optimal plats att arbeta på då du inte störs av ljud eller att din internetuppkoppling plötsligt kraschar. 

Att arbeta från ett co-working space gör även att du träffar andra människor från hela världen som även de arbetar på distans, kanske till och med inom samma yrke som du och här har du perfekta möjligheter att knyta kontakter för framtida jobb. 

4. Se över passiva inkomster 

Om du i dagsläget har ett sparkapital på 0 kronor är det inte omöjligt att komma igång med ditt sparande genom att exempelvis investera i aktier. Att investera i aktier kan ge dig en del av vinsten i utdelning varje år om du bland annat investerar i företag. Sakta men säkert höjs din utdelning i takt med att företaget ökar sin vinst och på lång sikt kan ditt investerande täcka alla dina fasta kostnader i månaden. 

Att se över liknande passiva inkomster gör att du får en helt annan frihet när du kombinerar jobb med resa då du inte är beroende av att jobba in exakta timmar varje månad för att få din valda livsstil att gå runt.  

5. Var realistisk 

Att jobba på distans har oerhört många fördelar och ger dig en stor frihet kring dina arbetstider och sättet du väljer att arbeta på. Men det är även viktigt att du är medveten om att det är resultaten som räknas och att det är arbete under eget ansvar som gäller för att du ska lyckas.  

Många har uppfattningen om att jobba på distans innebär att ligga på en strand och leva livet, samtidigt som du får en inkomst. Sanningen är att visst kan du välja att arbeta från en strand då och då, men det är dock ingen optimal arbetsplats för dagligt arbete och vad vi ser på exempelvis sociala medier oftast inte är hela sanningen när det kommer till distansarbete.

Det är dock fullt möjligt att både arbeta och resa runt i världen samtidigt, med en god planering och smarta jobbförutsättningar! 

Lämna en kommentar