De 5 bästa skidorterna i Europa!

Sverige har många fina skidbackar och orter för den som älskar att åka nedför snötäckta pister på vintern, men de riktigt fina och storslagna skidbackarna hittar du lite mer söderut i Europa. Vilka är de bästa skidorterna i Europa som ligger i topp när det kommer till backar och aktiviteter, och hur hittar du en ort som passar dig? 

Vi har valt ut de 5 bästa skidorterna i Europa för din nästa skidtur! 

1. Val Thorens, Frankrike 

Val Thorens i franska Alperna får en självklar plats på vår lista av de bästa skidorterna i Europa. Detta är Europas högst belägna skidort och världens största sammanlänkade skidsystem. Här kan skidåkare välja mellan långa åk och breda pister på en plats med hänförande berg som är nästintill snösäkert på hela området.  

Skidorten ligger på 2300 meters höjd och har 600 kilometer av pistade nedfarter. Här är afterskin nästan lika känd som skidåkningen och många anser även att detta är den vackraste skidorten i hela Alperna

2. Zermatt, Schweiz 

Skidorten Zermatt i Schweiz är urbilden av vad många tänker på när man talar om Alperna och pittoreska skidbyar. Att åka hit är en upplevelse som är så mycket mer än pistade backar och afterski. Hela byn är bilfri, har små hyddor och stugor med höga berg som omringar skidorten och hästar med släde som kan ta er runt i byn. 

Skidåkningen imponerar även den. Byn omringas av fyra toppar som går över 4000 meter över havet. Liftsystemet består av 70 liftar och 115 pister och själva byn ligger vid foten av Matterhorn på 1620 meters höjd. Här får du varierande och stora backar för alla svårighetsnivåer och en spännande skogsåkning i de lite lägre belägna backarna.  

3. Stranda, Norge 

Om du inte vill åka så långt bort, men ändå kunna njuta av skidåkning i världsklass så är detta möjligt. Den vackra skidorten Stranda i vårt grannland Norge är en relativt oupptäckt pärla. Denna skidort är beläget på det norska Vestlandet, cirka en timme från Ålesund. Här har du som skidåkare utsikt över de vackra norska fjordarna och kan välja mellan skidåkning både i pisterna och offpist. 

Det är just offpist-fantaster som föredrar denna skidort på grund av att du slipper trängas i backarna, men det kräver en del erfarenhet för att åka på offpistreporna då platsen består av mycket snö och luriga klippor. Orten har 7 liftar och 17 nedfarter och är Skandinaviens bästa freerideområde. Under de senaste åren har Stranda gjort stora insatser runt om i skidområdet med nya liftar och restauranger för nyfikna besökare. 

4. Obergurgl, Österrike 

Obergurgl skidort är Österrikes högst belägna skidort och även den mest snörika. Byn är liten och charmig och ligger i den ena änden av dalgången Ötztal. Denna skidort är något mindre än många andra i Alperna, men saknar för den delen inte variation i backarna.  

Skidorten har många effektiva liftar och en hel del nybörjarbackar och barnbackar, vilket gör den till en perfekt plats för barnfamiljer. Här får familjer allt de kan önska av en skidort med många val av restauranger, afterski och skidshower för både stora och små.  

5. Alta Badia, Italien 

Alta Badia i Italien är skidorten för den som gärna kombinerar skidåkning med underbart god mat. Skidorten som ligger i Dolomiterna har även utsetts av Unesco till världsarv. Området har fem byar med hela 3 Michelinkrogar där du kan avnjuta mat i världsklass. 

I Alta Badia kan du åka skidor på en höjd mellan 1400-2700 meter över havet i pister på en längd av 130 kilometer. Området har hela 52 liftar och en snowboardpark, samt pistar som kan ta emot 78 100 personer per timme.  

Lämna en kommentar