4 saker du bör se i Kalmar

4 saker du bör se i Kalmar

Kalmar är en av Sveriges äldsta städer och här gömmer sig flera historiska och värdefulla sevärdheter. Passa på att lära dig mer om Sveriges historia under ditt besök i Kalmar samtidigt som du kan njuta av moderna butiker, barer eller bara strosa i hamnen med utsikt över Kalmarsund.

Historiska monument

Lär det mer om Kalmarunionens storhetstid genom ett besök på Kalmar Slott. På slottet har många viktiga beslut fattats och flera kungar huserat sedan slottet uppfördes i slutet av 1100-talet. Dess nuvarande utseende och arkitektur har bevarats från år 1592 då slottet utgjorde en av Sveriges viktigaste försvarsanläggningar och fästning. Vid ett besök på slottet kan man välja att få en guidad tur för att lära sig mer om händelserna som har präglat såväl slottet som Sverige. Här finns även flera intressanta utställningar och aktiviteter även för de yngre barnen. På Slottsrestaurangen kan du avnjuta en härlig middag efter rundvandringen.

Länsmuseet i Kalmar erbjuder något utöver det vanliga när det kommer till bevarade föremål. Här finns nämligen över 20 000 föremål som har bärgats från det förlista regalskeppet Kronan. Det finns även rekonstruktioner och modeller av skeppet och dess vrakplats. Genom ett besök på museet får du lära dig mer om hur besättningen levde ombord, vad som hände den där ödesdigra junidagen 1676 och hur förlisningen där cirka 800 man omkom var ett faktum. Är man intresserad av historia är ett besök på Kalmar Läns Museum ett måste.

Läs också: Läs vår reseguide till Kalmar

Naturupplevelser i Kalmar

Stadsparken som är anlagd intill Kalmar Slott är en av Sveriges vackraste stadsparker. Denna gröna oas har inspirerats av engelska, romantiska parker och är välbesökt av både turister och stadens invånare. Här finns en härlig blandning av lummiga rum och öppna parkytor. Växterna som frodas är en blandning av svenska växter och mer exotiska inslag som bambu och tulpanträd. Stadsparken är värd ett besök året om då dess växtlighet ändras med årstiderna vilket gör att parken ständigt förändras och bjuder på nya färger. Under sommaren kan man avnjuta musik från parkens scen eller en bit god mat.

För den som gillar naturupplevelser är Kalmars kanaler en sevärdhet som man inte får missa. Kanalerna upplevs bäst direkt från en kajak eller kanot vilket går att hyra på flera ställen i hamnen. En av de allra populäraste sträckorna att paddla är rundslingan runt Kvarnholmen. Under denna tur får man uppleva flera av stadens sevärdheter från en helt ny vinkel. Turen passerar Kalmar Slott, Stadsparken, Kalmar Domkyrka och Ölandshamnen för att nämna några av de 16 markerade sevärdheterna längs rutten.

Lämna en kommentar