3 saker att göra på Öland

3 saker att göra på Öland

Öland är ett ypperligt resmål för samtliga familjer och sällskap. Ön är enkel att ta sig till och via Ölandsbron som invigdes år 1972 kan du resa med både buss, bil eller annat val av transport. Detta gör att du med fördel kan ta med din husvagn eller husbil, för att kunna stanna till på någon av öns mysiga campingar eller tillhåll.

Öland har ett väldigt fascinerande och omväxlande landskap, som är väldigt olikt det Småländska landskapet. Då större delen av skogsmarkerna avverkades under 1700-talet, bjuder Öland istället på ett mer kargt landskap och miljö. Tack vare den kalkrika berggrunden kan du dock räkna med en rik flora, med mängder av fina fält och blommor i härliga färger.

Men vad kan du då egentligen göra på Öland?

1. Kvarnen på Grönhögen

På grund av sitt mer öppna landskap och bra odlingsmöjligheter finns det mängder av välbevarade kvarnar att besöka på ön. Den mest kända är kvarnen på Grönhögen, som ligger på Öland södra sida.

Kvarnen byggdes år 1884 och flyttades till Öland år 1916. När kvarnen togs ur bruk runt 1978 har den istället byggts om till en mysig restaurang, som fortfarande går att besöka. Kvarnkrogen är idag ett välbesökt tillhåll som bjuder på spännande och smakrik husmanskost, men även lunchbuffé under högsäsongen.

Om du vill kombinera sevärdheter med en god bit mat, rekommenderar vi att du tar dig en avstickare till Grönhögen. Hit kan du enkelt komma med bil eller cykel om det föredras. När du befinner dig i området, glöm inte att även besöka Eketorps borg. Här kan du lära dig mer om områdets historia och vad borgen användes till när den brukades.

2. Ta en tur på Borgholmsslott

Detta turistmål är en av öns populäraste sevärdheter som lockar folk från hela världen. På Borgholmsslott kan du ta med din familj på riddarskolor och det finns även mängder av event och guidade turer att boka in sig på.

Slottet har en väldigt spännande historia och byggdes under 1200-talet. Slottet användes framförallt inom militären och hade ett perfekt läge för att kunna beskydda fastlandet.

Ett besök på Öland är helt enkelt inte komplett utan ett besök på denna mycket omtalade slottsruin.

3. Besök Långe Jan och Långe Erik

Det finns två stycken fyrar som även de besöks frekvent av turister och även öns invånare. Dessa är fyren Långe Jan på öns södra udde och på den norra udden hittar du fyren Långe Erik.

Båda fyrarna användes förr för att guida förbipasserande båtar och färjor som skulle in till fastlandet. Fyrarna går idag att besökas och du kan även ta en tur inne i fyrtornen mot en smärre avgift. Ett perfekt resmål för dig med familj. Ta med lite fika och ta vackra bilder som ni kan spara som minnen.

Fördelen med Öland som resmål är att du kan hitta ett evenemang eller tillhåll som passar just dig. Öland har en fantastisk matkultur och passar dig som vill färdas till fots, bil eller med cykel. När du planerar in din nästa semester bör du definitivt ta dig en titt på vad Öland har att erbjuda!

Lämna en kommentar