Vad är Glamping?

Av Fredrik 17 januari 2021 i Restips (Inga kommentarer)

Vad är Glamping?

Att tälta eller bo på camping behöver inte innebära att du behöver kompromissa gällande exempelvis toalett, dusch eller andra bekvämligheter. Om du verkligen älskar känslan som du får av att bo på camping eller att besöka festivaler, men inte uppskattar de besvär som detta även kan innebära, borde du testa på Glamping.

Genom att bo lite finare och lyxigare kan du bo på din favoritcamping eller lyssna på dina favoritband, utan att du behöver missa varken sömn eller nödvändiga bekvämligheter.

Men vad innebär då egentligen Glamping och vilka fördelar ger denna lite lyxigare typ av camping?

Vad är Glamping?

Glamping är ett begrepp som blivit allt vanligare på senare år. Glamping, som egentligen är en hopslagning av orden glamour och camping, innebär att du kan kombinera den lite lyxigare känslan som hotell ger, med känslan och gemenskapen som camping medför.

Allt fler campingar erbjuder idag tält- eller husvagnsplatser som är lite lyxigare och där du slipper besvärliga vardagsbestyr som att köa till en gemensam toalett, tvätt eller duschrum. Vad Glamping innebär kan dock skilja sig ganska mycket mellan olika campingar och det är egentligen upp till ägaren att definiera vad denna lyxigare del av området erbjuder dig som besökare.

Innan du bokar en Glampingplats, kan det därför vara bra om du kikar på vad som ingår för att din vistelse ska bli så bra som du har planerat.

Hur uppstod Glamping?

Glamping är ett begrepp som har funnits med oss en tid, dock har det inte alltid fallit under ett och samma namn, vilket gör det lite knepigt att veta hur det uppkom. Men det var under 1520-talet som begreppet började bli allt vanligare i Frankrike. Detta då Henrik VIII lät upprätta ett tältläger med 2800 tält, där samtliga tält hade ett litet minipalats inbyggt.

Under 1900-talet började Glamping bli allt vanligare hos allmänheten, då det var först under detta århundrade som privatpersoner började få upp intresset för att resa runt i världen, framförallt exotiska platser. Men att bo i tält är inte alltid särskilt bekvämt och därför blev det istället populärt att resenärer bokade sig in på lite lyxigare tältplatser. Här erbjöds det bland annat inkluderad mat, jacuzzi och pool.

Fördelar med Glamping?

Glamping är ett sätt att få ut samma frihetskänsla och gemenskap som traditionell camping är väldigt uppskattad för. Du kan få en semester ute i naturen och friska luften, men behöver heller inte kompromissa med bekvämligheter som egen toa och dusch, som för många är ett måste på semestern.

Genom att boka in dig på en Glamping kan du se världen på ett helt annat sätt och dessutom bor du riktigt bekvämt. Du behöver oftast inte ens ta med dig ett tält, då tälten redan står uppbyggda med privata sängplatser och moderniteter som gör din vistelse till en riktigt lyxig upplevelse.

Allt fler campingar både i Sverige och utlandet erbjuder idag Glamping. Om du är intresserad av att upptäcka fördelarna med Glamping, listar vi några spännande platser som erbjuder detta sätt att semester på i Sverige.

Fina platser som erbjuder Glamping

Då Glamping blir allt mer och mer populärt, kan du idag boka in dig på en lite lyxigare tält- eller husvagnssemester på flera olika platser om i landet. Dessutom är Glamping väldigt populärt utrikes, så oavsett hur ditt resmål ser ut kan du garanterat hitta en passande plats som faller dig i smaken. Här har vi fokuserat på att lista tre av våra favoriter av Glamping som du kan hitta på svensk mark.

Svartö Logi – Upptäck Stockholms skärgård i lyx

Om du har planerat att besöka Stockholms skärgård, men gärna slipper den traditionella campingupplevelsen och vill ha en bekväm vistelse så kommer du uppskatta Svartö Logi. De har tre platser av Glamping som består av fullt inredda canvastält, som är placerade precis vid strandkanten. Närmare till vattnet och havsbrisen går det inte att komma.

Det krävs dok att du tar dig till ön med båt, men detta kan bokas in på förhand. Under vistelsens gång ingår det fyrarättersmiddag på öns krog och en smakrik frukost levereras direkt till tältet, som du sedan kan avnjuta på tältplatsens privata terrass. Vad mer kan man begära av en Glampingupplevelse?

Bästekille Glamping på Kivik – En pärla på Österlen

På Österlen kan du boka in dig på Bästekille Glamping, som är ett fantastiskt tillfälle att se området från en ännu finare sida. Bästekille Glamping hittar du cirka 5 mil från intressanta Ystad. Glampingen består av tältkupoler som du kan hyra. Under din vistelse kan du bland annat grilla vid tältet eller avnjuta en god kall öl på tillhörande terrass.

Denna Glamping passar framförallt dig som vill ha en lugn semester ute i naturen. Varje morgon serveras du frukost vid tältet, vilket gör att du inte behöver ta med särskilt mycket saker på semestern. Då området är väldigt fridfullt, är det däremot inte det bästa resmålet för dig som har barn.

Kneippbyn Resort – För dig som vill upptäcka Gotland!

På Kneippbyn Resort kan du boka in en Glamping som ger dig en levnadsyta på hela 30 kvadratmeter. Inte illa för att vara en camping eller hur? I det hyrda tältet finns det ett fullt fungerande kök och TV-plats.

Utöver detta har du en fantastisk vy, då tältet är beläget precis vid vattnet. På medföljande veranda kan du spendera dina sommarkvällar och om sommaren erbjuder riktigt varma dagar eller kväller, har tältet en effektiv AC som du kan bruka. Ett fint och lyxigt sätt att uppleva Gotland på. Du kan kombinera en fin hotellkänsla med en omkringliggande natur som ger dig frisk luft och en fantastisk vy.

Guide: Låna pengar till semester

Av Fredrik 14 januari 2021 i Tips (Inga kommentarer)

Guide: Låna pengar till semester

Inlägget är skrivet i samarbete med Lånat.se

Det blir allt vanligare att låna pengar till semesterresan. Eftersom en semesterresa inte har något reellt värde är det viktigt att noggrant jämföra olika semesterlån. Att få ett extra tillskott i semesterkassan kan vara lockande, men du måste vara säker på att du har möjlighet att betala tillbaka det. I den här guiden hittar du viktigt information samt användbara tips tips när du vill långa pengar till semestern.

Vad är ett semesterlån?

Ett semesterlån är ett lån för att finansiera hela eller delar av semestern. En undersökning från Novus visar att var åttonde svensk har tagit ett lån för att kunna betala sin semesterresa. Att 13 procent av Sveriges befolkning finansierar semestern med lånade pengar tyder på en ökande trend. Att det har blivit lättare att låna pengar kan vara en bidragande faktor.

Ett semesterlån kan vara användbart i situationer när du eller din familj har ett särskilt behov att resa iväg. Det kanske är en speciell födelsedag eller ett starkt behov av att koppla av som gör att du måste resa iväg. I vissa fall kan semesterresan vara en nödvändighet för hälsan och välmåendet. Ett semesterlån gör resan dyrare, men ibland kan det vara det enda sättet att åka på semester. Hos lånat.se kan du läsa mer om att låna till semestern samt jämföra olika låneerbjudanden.

Viktigt att tänka på

Oavsett vad syftet med semestern är så bör du tänka igenom ditt val att låna pengar. En semesterresa har, till skillnad mot en fastighet ellr bil, inte har något reellt värde. Det innebär att semestern inte har något värde när du kommer hem från resan. Självklart är resor och upplevelser berikande och viktigt för välmåendet, men det är dock klokt att överväga lånet.

Det är alltid bra att jämföra olika lån och deras villkor för att hitta det som passar bäst för dig. Det är även bra att läsa på om hur lånemarknaden fungerar och vad det kostar att låna pengar. Räntan, det vill säga kostnaden för lånet, beror på flera olika faktorer som exempelvis din kreditvärdighet, återbetalningstid och lånebeloppet. Det kan även förekomma dolda avgifter och därför bör du alltid läsa igenom lånevillkoren noggrant innan du skriver på.

Du bör även se över din ekonomi för att säkerställa att du kan betala tillbaka lånet inom den angivna återbetalningstiden. I framtiden kan det vara bra att spara månadsvis för att undvika att behöva ta lån till semestern.

Vilken typ av lån passar bäst till semestern?

De flesta lånar små summor, kanske ett par tusenlappar, till semestern och därför är snabblån det vanligaste semesterlånet. Det är ett privatlån med ett relativt lågt lånebelopp och en kort återbetalningstid. Ansökningen sker ofta online och du får svar snabbt. Det är inte ovanligt att utbetalningen sker inom ett par timmar från att du fått ett godkänt låneerbjudande. Den här typen av lån har ofta en hög ränta och därför är det mycket viktigt att jämföra olika låneerbjudanden innan du bestämmer dig. Ett bra riktmärke när du lånar pengar till semestern är att försöka betala tillbaka det redan inom ett par månader. På så sätt kan du hålla nere räntekostnaderna.

Upplev Grebbestad

Av Fredrik 4 januari 2021 i Restips (Inga kommentarer)

Grebbestad är den lilla pärlan på Västkusten med det stora utbudet. Redan år 1844 blev Grebbestad en badort med gyttjekurer som specialitet, eftersom gyttjan i havsviken ansågs vara hälsobringande. Än idag är turismen betydande för Grebbestad, som numer är en av de populäraste badorterna i Bohuslän. Är det skärgårdsaktiviteter, skaldjur och kulturhistoria man är ute efter ska man åka hit. Till Grebbestad tar man sig för att ha kul!

Grebbestads hamnområdet kantas av butiker, sjöbodar, fiskebodar och restauranger där man kan avnjuta färsk fisk, havskräftor, ostron, räkor, krabba och hummer. Ta en promenad längs den 200 meter långa bryggan på Grebbestadskilens östra sida som sjuder av folk, musik och liv. Vid slutet av promenaden kan man ta sig ett dopp vid badplatsen med badstrand. Sveriges största sportshop finns också i området om du är sugen på shopping.

Om du vill bada så finns det flera möjligheter till salta bad på badplatser där det finns både sandstrand, hopptorn och bryggor. Förutom stranden i självaste Grebbestad finns även badplatserna Tanum strand och Edsviksbadet. Dessutom kan man hitta små avskilda badparadis bland havskantens kobbar och vikar. Tjurpannans naturreservat är ett populärt utflyktsmål som för det mesta inte lämpligt för bad, men det det finns dock släta klippor sluttandes ner i det turkosblå havsvattnet som är utmärkta för att ligga och sola sig på.

På torget står Evert Taube som staty, Evert Taube bodde en sommar på Otterön utanför Grebbestad och skrev då bland annat ”Så länge skutan kan gå”. Grebbestad värnar sitt arv och stora delar av den gamla pittoreska bebyggelsen finns bevarad och inbjuder till promenader i de vindlande gränderna ovanför hamnen. Grebbestads kulturförening erbjuder guidade vandringar genom gränder och prång i den gamla skärgårdsbebyggelsen där man passerar köpmanshus och fiskarstugor med olika tiders byggnadsteknik.

Fiskeläget Grebbestad är fortfarande full av aktivitet; trålare tar upp fisk, räkor, kräftor och vilda ostron. Grebbestad kallas ofta ”skaldjursmetropolen”, och hela 90 procent av Sveriges ostronproduktion kommer från just Grebbestad och Tanum, Som besökare finns det möjlighet att vara med på ostronprovning, ostron- och hummersafari och på dykutfärder.

Vattnen kring Grebbestad anses av många vara på topplistan i världen att paddla i, och det finns möjligheter att hyra kajak eller kanot och ge sig ut på sitt egna äventyr i skärgården. Det erbjuds också seglarskola och fiskemöjligheter. Har du tur kan stöta på en eller annan säl.

Gillar du att vandra finns det många möjligheter i och kring Grebbestad. Utmed Falkeröd-Siljevi vandringsled kan du följa gamla stigar och vägar passerandes flera fornminnen som exempelvis Greby Gravfält. Strax norr om Grebbestad hittar du Tjurpannans naturreservat som är ett av Bohusläns mest omtalade naturreservat med ett lättströvat öppet hed- och hällmarkslandskap, och från de många höjdpunkterna har man storslagna vyer över skärgården ut mot horisonten i sydväst. I naturreservatet Otterön kan man vandra på dess unika skalbankar som har en mycket rik växtlighet av olika orkidéarter.

Andra lördagen i juli anordnas varje år karnevalen, eller Badortens Dag, med traditionellt karnevalståg och tävlingar, karnevalen är en av de äldsta i Sverige och har pågått sedan starten 1922.

Kommer du med båt angör du Grebbestads gästhamn som är en fullserviceanläggning med gott om båtplatser. Möjlighet till logi finns även på ett flertal vandrarhem och hotell. Inom fem kilometer från Grebbestads centrum finns det även tre campingar varav den närmaste, GrebbestadFjorden Camping, ligger endast fem minuters promenad från centrum.

Välkommen till Grebbestad!

Så inreder du ditt hemmakontor

Av Fredrik 28 december 2020 i Tips (Inga kommentarer)

Inlägget är skrivet i samarbete med AZdesign.se

För många kan det vara lite svårt att hitta motivationen för att kunna arbeta hemma på ett effektivt sätt. Det är viktigt att ditt hemmakontor inte är preliminärt och ostrukturerat. En välorganiserad och bekväm arbetssituation kommer att skapa inspiration som du kan använda i ditt jobb.

I denna artikel kan du läsa om hur du inreder ditt hemmakontor för att hålla motivationen vid liv, men även för att du ska kunna arbeta i en optimal arbetsposition som främjar både ryggen och armarna!

Skapa en bekväm arbetsposition

Att arbeta i en arbetsposition som inte är särskilt optimal, kan slita på dina armar och dessutom ge upphov till problem med dina handleder. Det är därför mycket viktigt att ditt hemmakontor består av en arbetsbänk, skrivbord eller möbler som gör att du kan arbeta riktigt bekvämt.

Om du dessutom har möten eller konferenser på hemmaplan är det viktigt att du införskaffar ett bra konferensbord med utrymme för hela sällskapet. Hitta ett konferensbord till bästa pris som faller inom din budget och som är tillräckligt stort för att vara praktisk att använda. Kombinera sedan detta med en inredning som skapar ett behagligt lugn och som känns inspirerande att jobba i.

Du kan själv välja passande stolar och tillbehör som har en höjd som ger en bra och stabil arbetsställning. En stor fördel får du om du själv kan justera höjden på stolen, för en ergonomisk position som gör att du kan sitta ner en längre stund utan besvär.

Skapa ett organiserat arbetsrum

Med bra kontorsmöbler och fina detaljer kan du förvandla ett helt rum. Du kan bland annat köpa konferensmöbler i Stockholm som skapar en bra, stilren och behaglig atmosfär. För att kunna arbeta bra är det viktigt att rummet känns organiserat och inbjudande. Detta om du befinner dig i närheten av huvudstaden, men du kan även beställa vad du behöver online.

Om du har tillräckligt med plats i ditt hushåll för ett dedikerat rum för endast jobb ger detta dig flera fördelar. Det är aldrig bra att jobba i samma rum som du till exempel vilar eller umgås med din familj. Detta kan nämligen skapa en obalans och känslan av att du aldrig släpper ditt jobb efter att du arbetat klart.

Inred ditt hemmakontor med personliga tillägg och dekorera i neutrala nyanser som skapar ett mer stilrent helhetsintryck. Ett rörigt och ostrukturerat rum, kan ge upphov till mindre ork och energi när du ska arbeta. Tänk på detaljer och inkludera kontorsmöbler av en bra kvalitet!

5 oväntade sevärdheter i London

Av Fredrik 15 december 2020 i Restips (Inga kommentarer)

5 oväntade sevärdheter i London
Upptäck lite oväntade sidor av London

London är ett välbesökt och inbjudande resmål för många svenskar och förknippas ofta med den storslagna klockan Big Ben och Buckingham Palace. Men London har så mycket mer att erbjuda och har en fantastisk matkultur och mängder av intressanta och mer kreativa kulturområden som bör besökas.

I denna artikel listar vi 5 oväntade sevärdheter i London som du sent ska glömma!

1. Vintageshoppa i Brick Lane

Det är inte bara Oxford Street som erbjuder bra shoppingmöjligheter. På gatan Brick Lane i den östra delen av London, kan du hitta mysiga och lite mer annorlunda butiker med ett varierat utbud av nya och gamla plagg.

Utöver detta kan du ta tillfället i akt och besöka Londons minsta bryggeri Nude Espresso som ligger intill närliggande marknaden Spitalfields, när det börjar bli dags för en kaffepaus.

2. Vegetariska och veganska restauranger


På senaste tiden har utbudet av framförallt vegetariska och veganska restauranger verkligen blomstrat. Om du uppskattar köttfria rätter, så kommer Londons utbud av alternativa tillhåll att vara ett måste att besöka.

En vegansk restaurang värd att nämna är bland annat Farmasy som går att besöka i närheten av området Notting Hill. Så har du redan skrivit ner Portobello Road på din lista, så kan du efter en kort promenad därifrån att äta hälsosam och smakrik mat på denna omtalade restaurang.

En annan mycket uppskattad matkedja för växtbaserad kost är Megans, som du kan hitta runt om i London på flera olika platser.

3. Maltby Street Market

London är väldigt känd för sina marknader och matkulturen är väldigt uppskattad av besökare från hela världen. Vad gäller populära matmarknader så är det framförallt Borough Market som är allra mest omtalad. Men det gömmer sig en mindre och väldigt gemytlig marknad i närheten av detta område som bjuder på en liknande upplevelse, men med betydligt mindre trängsel.  

På Maltby Street Market kan du inhandla allt mellan himmel och jord, där lokala bryggerier och tillverkare står på rad för att sälja sitt utbud.

Mellan marknadsstånden kan du sedan avnjuta god mat eller tilltugg. En stor fördel är att denna marknad inte alls har samma turistiga känsla som till exempel Borough ger ett intryck av. Det är ett passande besök för dig som gärna vill uppleva den engelska kulturen, när den är som allra bäst.

4. Kew Gardens

Den botaniska trädgården Kew Gardens är ett måste för dig som uppskattar fina parker och gemytliga områden som är charmiga och där du kanske även kan ta en fin bild eller två. Kew Gardens går att besöka årligen och har ett spännande utbud av områden och växter som byts mellan säsongerna.

Kew gardens är väldigt stor och det tar nästan en hel dag att gå igenom samtliga områden, så planera ditt besök noggrant. Du kan även inhandla någonting i parkens butik som säljer allt från lokal honung till spännande böcker om växter och odling.

5. Jasons Canal Trip

På Thames finns det mängder av båtturer som man kan boka in sig på. Men det gör det även på Regents Canal, där ibland Jasons Canal Trip. Det är en något mindre omtalad båttur som bjuder på fin utsikt och fin arkitektur. Turen tar dig från Little Venice till Camden, där du sitter i ett ombyggt lastfartyg, som även det bidrar till turens charm.

Ett litet annorlunda sätt att ta del av flera av Londons sevärdheter, på en och samma gång!

Glöm inte att läsa vår reseguide till London

Malmö: Södra Sveriges allt-i-ett-metropol

Av Fredrik 15 december 2020 i Restips (Inga kommentarer)

Sverige är ett land som erbjuder besökare lite av allt. Det finns skog, fjäll och kust. Det finns stora och små städer. Stockholm och Göteborg är Sveriges största städer och de mest besökta, men de har konkurrens från en metropol i landets sydligare delar. Malmö kan nämligen erbjuda mer än stadspuls.

Å rinner genom park. Källa: Unsplash

Malmö är en levande stad som blandar dåtid med nutid. Dess historia går tillbaka nästan tusen år men det är inte enbart svunna tider som syns på stadsbilden. Staden är hem för en av världens mest kända, moderna, arkitektoniska byggnader. Turister och besökare möts direkt av de stora tidskontrasterna såväl som av grönskan och närheten till kusten. Den som vill uppleva lite av allt, från nattliv och museum till bad och parkhäng, hittar detta i Malmö. 

Storstad möter natur- och kustliv

Malmö må vara Sveriges tredje största stad och i bemärkelsen en storstad. Däremot är det inte bara stadsliv som väntar besökare. På sommaren är Malmö en badort i storleken större och det går att hitta naturen både i och utanför citygränsen. Det är den här mixen som Sverige är känt för och en av anledningarna till att landet årligen besöks av människor från hela Europa. Allt detta går att hitta koncentrerat i och runt Malmö. 

Det finns gott om grönområden för den som vill ta en paus. Inne i city finns bland annat Slottsträdgården, Pildammsparken, Sjöhästparken och Gottorpsparken. Malmös Folkets park är världens äldsta folkpark. Den har funnits i över 125 år och besöks frekvent av turister som Malmöbor. Totalt finns det 20 officiella parker i Malmö stad. Den som åker utanför stadsgränsen kan hitta större naturområden, såsom Limhamns Kalkbrott, Bunkeflo strandäng och Torups bokskogar. 

Solnedgång över badplats. Källa: Unsplash

Oavsett om man föredrar att bada i kallt eller varmt vatten, det vill säga under sommaren eller vinter, finns det ett flertal offentliga badstränder. Ribersborgsstranden (kallad ”Ribban”) är öppen året runt och Malmös mest populära badstrand. Det är en strand för alla, badkrukor som fiskar. Den som vill bada näck kan till och med göra det vid brygga 10. I anslutning finns Ribersborgs kallbadhus. Andra populära badplatser är Scaniabadet och Sibbarps strand och saltsjöbad. 

Klassisk arkitektur och udda museum

Malmö är en stad som kan upplevas med guide eller på egen hand. Det finns otaliga guidade tourer som ger besökare en chans att uppleva staden på olika sätt. Det går att se Malmö från båt via Rundan Sightseeing, som startar vid Centralstationen. Turen går endast under sommaren. De går att gå en historisk vandring genom staden, som heter Malmö by foot. Där går gruppen genom de historiska delarna av staden in i de moderna. Deltagarna kommer med andra ord att se alltifrån Lilla Torg till Turning Torso.

Lilla Torg är en bra plats att utgå ifrån om man vill gå sin egen tour. Malmöstad har sett till att flera kartor, ljudfiler och digitala guider finns tillgängliga via deras hemsida. Lilla Torg har funnits sedan 1500-talet och flera av de historiska byggnaderna, som en gång bara var bodar, står kvar än idag. Här hittas alltifrån restauranger och caféer till specialbutiker och mindre hotell. Platsen har utsetts till Årets Mötesplats och den har framför allt prisats för att det är en nutida mötesplats, fast i historisk miljö. 

I Malmö finns ett flertal museum. Malmö Museer, som är södra Sveriges största museum, har inte bara ett tema. Här går det att utforska ett renässansslott, besöka ett akvarium, gå in i en u-båt och titta på ett tiotal temporära utställningar. Malmö är också hem till ett av världens, förmodligen, märkligaste museum. Disgusting Food Museum, på Östergatan, är ett museum som visar upp maträtter som får magen att vända sig. Idéen är att utforska vilken typ av mat som människor, gemensamt, tycker är äcklig och varför vissa maträtter bara tilltalar några få. Totalt finns det 80 olika maträtter/råvaror utställda. 2020 utökades utställningen till att inkludera världens äckligaste alkohol, såsom surrogatalkohol och 55-procentig öl. 

Elegant nattliv i flera miljöer

Malmö fortsätter att erbjuda något för alla även när solen har gått ned. Nattlivet i Malmö bjuder på dans på klubbar som Moriska Paviljongen i Folkets park, Etage på Stortorget och Babel på Spångatan. Samtliga klubbar har tre till fyra dansgolv och brukar besökas av internationella DJ:s och artister. Musikgenren för kvällen kan variera och beroende på vilken kväll man går ut går det att dansa in på småtimmarna till rock, pop, indie och dance.

För de som föredrar lounge-häng och goda drycker finns det barer för alla smaker. Malmö Brewing Co & Taproom ligger på Bergsgatan, i anslutning till Möllevångstorget (kallad ”Möllan”). Det är ett eget ölbryggeri som serverar ölen så färsk det bara går. Cocktail-drickarna kan i sin tur välja att gå till Care of, på Fiskehamnspromenaden, MJ’s, på Mäster Johansgatan eller SOI 29, på Bergsgatan. Dessa tre barer är med och toppar listan över södra Sveriges bästa cocktailbarer. 

Skyline över Malmö på natten. Källa: Unsplash

Malmö överraskar också genom att ha ett av Sveriges fyra casinon. Malmös casino ligger sedan 2001 i den anrika restaurangbyggnaden i Kungsparken. I klassisk casinostil finns det en restaurang, två barer, lounger och festvåningar. Det finns ett tjugotal spelbord och närmare 250 spelautomater. Anledningen till att spelautomaterna finns i ett större antal är för att dessa spel har visat sig vara de mest populära, oavsett om de är tree-reel-slots, videoslots eller onlineslots. De blandar underhållning och gambling och spelarna kan själva välja vilket de vill ha mest av. Tree-reel-slots har mer gambling men ett enklare utseende. Videoslots har mer underhållning i form av grafik och handling. Spelautomatens historia började på landbaserade casinon men har med åren tagit steget till internet. Trots utvecklingen av onlineslots har de nätbaserade spelen inte tagit över helt. De olika varianterna fortsätter istället tillsammans att vara de mest spelade casinospelen, online som offline. 

Det går inte att sakna något när man befinner sig i Malmö. Turister, oavsett om de kommer från andra delar av Sverige eller från andra länder, kommer att möta en mångsidig stad med både natur och city. Genom åren har Malmö blivit ett av landets mest mångkulturella städer och det märks inte minst på matscenen. Ett besök i Malmö är därmed inte bara ett besök i en svensk stad. Det är ett besök som kan ta en på en resa över hela världen. 

Bo på de populäraste hotellen i Malmö

Av Fredrik 13 december 2020 i Restips (Inga kommentarer)

Bo på de populäraste hotellen i Malmö

Malmö ligger i Skåne län och är den tredje största staden i Sverige och kallas för parkernas stad. Förutom att besöka parker så finns shopping både i centrum och i köpcentrumet Emporia för den shoppingsugne. För dig som ska på något evenemang så finns Malmö stadion och Malmö arena. För dig som vill uppleva kultur så finns Malmö opera och flera olika museer och så får du förstås inte missa att se Öresundsbron.

Vad som än tar dig till Malmö så kan du behöva någonstans att bo. I den här artikeln har vi samlat några av Malmös mest populära hotell.

Hotel Duxania Malmö

Hotellet ligger omkring 100 meter från Malmö central. I varje rum ingår en platt-tv, gratis wifi samt en te- och kaffekokare. Varje morgon serveras en frukostbuffé som erbjuder ekologiska och lokalt producerade produkter. Rummens kostnad ligger mellan 1500 och 2500 SEK per natt och vuxen.
Bland recensionerna berättar hotellets tidigare gäster att de särskilt uppskattat hotellets läge, inredningen, renligheten och servicen.

Clarion Hotel Malmö Live

Hotellet ligger omkring 300 meter från Malmö central med ett gångavstånd till shopping och restauranger. På hotellet finns två restauranger, bastu, konsertsal, gym och gratis wifi. I varje rum ingår en sittgrupp, en platt-TV med kabelkanaler, te- och kaffekokare, dusch, kostnadsfria hygienprodukter samt hårtork. Varje morgon serveras en frukostbuffé som erbjuder något för alla. I många av rummen finns utsikt över havet eller staden. Rummens kostnad ligger mellan 1200 och 1600 SEK per natt och vuxen. Bland recensionerna berättar hotellets tidigare gäster att de särskilt uppskattat den hjälpsamma personalen, hotellets läge och bra rum.

Best western Hotel Royal

Best western Hotel Royal ligger omkring 500 meter från Malmö central och cirka fem minuters promenadavstånd från Lilla torg som ligger i centrala Malmö. På hotellet finns gratis wifi, fri tillgång till bastu och en trädgårdsterrass. I varje rum finns en minibar, ett skrivbord och kabel-TV. Vissa av rummen har unik designerkonst och ligger i ett korsvirkeshus från tidiga 1500-talet och i lobbyn visas svenskt konstglas från Orrefors. Varje morgon serveras en stor frukostbuffé.
Hotellet erbjuder rum som är lite mer budgetvänliga. Rummens kostnad ligger mellan 580 och 1775 SEK per natt och vuxen.
Bland recensionerna berättar hotellets tidigare gäster att de särskilt uppskattat hotellets läge, priset och blandningen mellan gammalt och nytt.

Havshotellet

Det här hotellet ligger med bil cirka 15 minuter från centrala Malmö och är beläget 50 meter från havet. Som namnet redan skvallrat om så har hotellet ett havstema. Rummens inredning är inspirerade av historiska och moderna fartyg och båtar. Bredvid hotellet ligger Limhamns småbåtshamn och från en del av rummen kan du se Öresundsbron.
Varje rum har anpassningsbara sängar, kylskåp, gratis choklad, kaffe- och tekokare och i badrummet finner du gratis hygienprodukter. Varje morgon serveras en frukostbuffé. Gratis wifi ingår i din vistelse. Rummens kostnad ligger mellan 1700 och 2700 SEK per natt och vuxen.
Bland recensionerna så berättar hotellets tidigare gäster att de särskilt uppskattat den vänliga personalen, hotellets lugna atmosfär, läge och de unika rummen.

3 Kulinariska resor som ger mersmak

Av Fredrik 30 november 2020 i Restips (Inga kommentarer)

God mat och lokala delikatesser är en stor del av behållningen med att resa. Men när man är ute och reser är tiden ofta begränsad och det är svårt att hitta alla lokala delikatesser på egen hand. Därför har det blivit populärt att boka guidade matvandringar. Vi ska i denna artikel titta på 3 av våra absoluta favorittours från världen över!

1. Lip Smacking Foodie Tours – Las Vegas

Vegas är främst känt för sina casinos. Dessa har många fantastiska restauranger som du kan läsa om i artikeln från Spin online casino. Men vill du ha en mer komplett guide till allt vad Las Vegas har att erbjuda så kan du boka en av många guidade med Lip Smacking Foodie Tours. De tar dig igenom allt vad staden har att erbjuda och det kommer inte som en chock att en stad som lockar besökare från hela världen så finns de flesta matkulturer representerade i Vegas.

Problemet för dig som besöker staden är snarare att det finns så mycket att välja mellan och kvaliteten kan skifta vilt. Med en guidad matvandring får du pröva på bland annat grekisk och kinesisk mat mitt på Vegas berömda ”strip”, maten håller absolut toppklass och precis som allt annat i Vegas bjuds du på en känsla av lyx som du inte kan få någon annanstans.

2. Eating Italy – Italien

Rom är helt klart Europas matdestination nummer ett, och i Italiens huvudstad finns det gott om olika guidade matvandringar att boka. Med Eating Italy får du alltid kunniga lokala guider som tar dig bort från de kända namnen och de turisttäta stråken.

Genom att utforska mindre kända restauranger och områden får du ta del av vad som verkligen har gjort italiensk matkultur berömd världen över. Europa har givetvis tonvis med andra matdestinationer värda ett besök.

 Om du besöker någon huvudstad i Europa för första gången, bör du absolut överväga att boka en guidad matvandring där.

3. Bush Tucker Tour – Australien

En riktigt udda matupplevelse kan du finna i Australiens Northern Territory. Med Bush Tucker Tours ger du dig ut i Australiens outback och lär dig äta som Australiens aboriginer.

Du lär dig äta allt från myror till olika typer av fröer och frukter som växer i det karga landskapet. Helt klart en unik upplevelse.

Givetvis finns det gott om spännande matturer du kan boka även i Nord- och Sydamerika eller Afrika. Faktum är att denna typ av turism har blivit så populär att du finner spännande matvandringar att boka vart du än åker. Om du har gott om tid och gillar att utforska på egen hand, är det säkert ännu mer givande att själv utforska den lokala matscenen.

Men ofta har man begränsat med tid under resan och då är en guidad tur ett sätt att hitta kulinariska läckerheter du annars skulle ha missat. De bästa guidade turerna ger dig också så mycket mer – en skicklig guide ger dig underhållning och skänker måltiderna en kontext som du annars kunde ha missat. Pröva själv nästa gång du är på resande fot!

Töfsingedalens nationalpark i Älvdalen

Av Fredrik 26 november 2020 i Restips (Inga kommentarer)

Töfsingedalens nationalpark i Älvdalen

Sverige är fyllt av vackra områden där det går bra att njuta av naturen genom att vandra och campa. Ett av dessa vackra ställen är Töfsingedalens nationalpark i Dalarnas län.

Vad är en nationalpark?

För att ett område ska klassas som nationalpark i Sverige krävs att området bedöms vara vackert, unikt och värt att bevara. Det finns ca 30 olika nationalparker i Sverige. Områdena sköts noggrant om för att de ska bevaras för naturens skull, men också för att vi människor ska kunna besöka och få uppleva dessa områdens storslagenhet. Staten, det vill säga vi, befolkningen, äger områdena som går i arv till nästa generation. Varje område har sin unika prägel och på det sättet försöker man bevara och vårda områdena.

Töfsingedalens nationalpark

Den här nationalparken består av rena rama vildmarken! Här kan du vandra i riktig urskog, fågelskåda och veta att du vandrar där inlandsisen låg tjock en gång i tiden. Området blev nationalpark 1930 och ligger i Älvdalen.

Besöka området

Om du är intresserad av den mystiska urskogen så har du kommit rätt. Men det är inte så speciellt enkelt att ta sig hit då det inte finns några vanliga vägar in i området. Hit tar sig nämligen bara de tuffaste, via skidor eller genom att vandra in i området eller möjligtvis med snöskoter, men det går inte heller att åka med en sådan var som helst. Du behöver alltså vara beredd på att vandra, troligen långa sträckor. Även helikopter kan vara ett sätt att ta sig hit.

Boende och regler

Det finns inga stugor inne i själva nationalparken men däremot i närheten, så det går bra att ta sig en vandringstur från en stuga, in i parken, och sedan tillbaka. Tältmöjligheter finns på några olika platser i parken om man vill vistas längre tid i den vackra naturen. Dina val hänger mycket på hur mycket erfarenhet du har av att vistas i vildmark och hur länge du tänker stanna.
Vad gäller djurlivet finns bland annat rovfåglar som kungsörn, falk och vråk i området och du behöver noga läsa på reglerna innan du ger dig ut på vandring. Det är ytterst viktigt att inte störa fågellivet. Du kan dessutom ha lyckan att få syn på andra vilda djur. Om du har hund får den inte gå okopplad!

Upplevelser i Töfsingedalens nationalpark

För dig som tycker om att fiska kan detta vara platsen att besöka. Det finns möjlighet till fiske i Storån och även i områden precis utanför parken. Flera olika vandringsleder finns också utmärkta så att du inte ska gå vilse. Det finns dock inga stigar, så du behöver vara beredd på kuperad mark när du ska ut och gå. Givetvis behöver du rätt kläder och utrustning för att klara av att vandra här.

Om du är en person som älskar naturlivet och speciellt den underbara, storslagna naturen i norra Sverige, och är van att röra dig ute i det vilda, kanske du väljer att åka till Töfsingedalens nationalpark nästa gång det är dags för en resa. Sverige har så mycket vackert att erbjuda!

Referenser:
Naturvårdsverket
Töfsingedalens nationalpark

3 saker att göra på Öland

Av Fredrik 22 november 2020 i Restips (Inga kommentarer)

3 saker att göra på Öland

Öland är ett ypperligt resmål för samtliga familjer och sällskap. Ön är enkel att ta sig till och via Ölandsbron som invigdes år 1972 kan du resa med både buss, bil eller annat val av transport. Detta gör att du med fördel kan ta med din husvagn eller husbil, för att kunna stanna till på någon av öns mysiga campingar eller tillhåll.

Öland har ett väldigt fascinerande och omväxlande landskap, som är väldigt olikt det Småländska landskapet. Då större delen av skogsmarkerna avverkades under 1700-talet, bjuder Öland istället på ett mer kargt landskap och miljö. Tack vare den kalkrika berggrunden kan du dock räkna med en rik flora, med mängder av fina fält och blommor i härliga färger.

Men vad kan du då egentligen göra på Öland?

1. Kvarnen på Grönhögen

På grund av sitt mer öppna landskap och bra odlingsmöjligheter finns det mängder av välbevarade kvarnar att besöka på ön. Den mest kända är kvarnen på Grönhögen, som ligger på Öland södra sida.

Kvarnen byggdes år 1884 och flyttades till Öland år 1916. När kvarnen togs ur bruk runt 1978 har den istället byggts om till en mysig restaurang, som fortfarande går att besöka. Kvarnkrogen är idag ett välbesökt tillhåll som bjuder på spännande och smakrik husmanskost, men även lunchbuffé under högsäsongen.

Om du vill kombinera sevärdheter med en god bit mat, rekommenderar vi att du tar dig en avstickare till Grönhögen. Hit kan du enkelt komma med bil eller cykel om det föredras. När du befinner dig i området, glöm inte att även besöka Eketorps borg. Här kan du lära dig mer om områdets historia och vad borgen användes till när den brukades.

2. Ta en tur på Borgholmsslott

Detta turistmål är en av öns populäraste sevärdheter som lockar folk från hela världen. På Borgholmsslott kan du ta med din familj på riddarskolor och det finns även mängder av event och guidade turer att boka in sig på.

Slottet har en väldigt spännande historia och byggdes under 1200-talet. Slottet användes framförallt inom militären och hade ett perfekt läge för att kunna beskydda fastlandet.

Ett besök på Öland är helt enkelt inte komplett utan ett besök på denna mycket omtalade slottsruin.

3. Besök Långe Jan och Långe Erik

Det finns två stycken fyrar som även de besöks frekvent av turister och även öns invånare. Dessa är fyren Långe Jan på öns södra udde och på den norra udden hittar du fyren Långe Erik.

Båda fyrarna användes förr för att guida förbipasserande båtar och färjor som skulle in till fastlandet. Fyrarna går idag att besökas och du kan även ta en tur inne i fyrtornen mot en smärre avgift. Ett perfekt resmål för dig med familj. Ta med lite fika och ta vackra bilder som ni kan spara som minnen.

Fördelen med Öland som resmål är att du kan hitta ett evenemang eller tillhåll som passar just dig. Öland har en fantastisk matkultur och passar dig som vill färdas till fots, bil eller med cykel. När du planerar in din nästa semester bör du definitivt ta dig en titt på vad Öland har att erbjuda!